
- FASHION -
Is the future of fashion fake?

Supreme is begonnen als een kleine skate-shop in Manhattan. Origineel gaven ze T-shirts uit met de naam 'Supreme' in witte letters op een rode achtergrond gedrukt, en dit voor de opening van hun eerste winkel in 1994. Ondertussen groeide Supreme uit tot een merk dat enkel collector items op de markt brengt. Dit doen ze door wereldwijd te verkopen in slechts 11 winkels en online. Hier bieden ze dan ook maar enkele stukken per model aan.
Omdat de naam Supreme voor zo een uniciteit kan zorgen nemen vele namaak-merken het logo over.
Bij Supreme is men nog een stap verder gegaan. Hier gaat het over 'fake legals'. Dit fenomeen vindt plaats als er door een ander bedrijf eerder een patent wordt genomen op een merk en/of product in bepaalde landen.
Dit is ook gebeurd bij Supreme. Door een onverwachte samenwerking met Samsung kwam de fake versie van Supreme aan het licht. Een bedrijf dat een productie heeft in Italië en een hoofdzetel in de UK heeft nog voor Supreme dit kon doen, een patent genomen op 'Supreme' in Italië. Hierdoor kan het bedrijf zonder problemen kleding produceren met het logo op, zonder dat ze aansprakelijk kunnen gesteld worden voor diefstal.
Het bedrijf kan ook mee genieten van de exclusiviteit die Supreme doorheen de jaren heeft ontwikkeld. Op die manier kunnen ze ook hun stukken verkopen als unieke items.
Er is nog een ander geval van dit fenomeen gespot in Spanje, waar er ook een Supreme ES. is opgestart zonder het medeweten van de originele Supreme winkels.
Omdat de kleding verschilt van het origineel, kan Supreme de fake-Supremes niet aanklagen of laten vervolgen.
Dit fenomeen vindt nu vooral plaats bij grote merken en bij merken die unieke collecties op de markt zetten. De meeste denken dat is om de markt te veroveren. Bij het grote publiek zijn de meningen verdeeld. Sommigen vinden dat wanneer ze die kleding kunnen kopen, ze zich kunnen profileren in de maatschappij. Voor andere is dit fenomeen een manier om zich in een 'rijkdom' te kunnen onderdompelen terwijl ze dit zich normaal gezien niet kunnen veroorloven.
De 'legal fakes' worden op deze manier dus groter dan de originele mode huizen. Voor de merken wordt hun eigen concept, de grote concurrent waartegen ze zullen moeten op boxen. De vraag is nu of we binnenkort allemaal gewoon wachten tot er een goedkoper 'fake' model uit komt, dan dat we de unieke, maar ook duurdere, kledij van het merk zelf zullen dragen.